Műsoraink
Törlés Heti műsor >>
214

A Betlehemi csillag

Korosztalyi besorolas: felső tagozat, középiskola, felnőtt, Hossz: 50 perc

A bibliai leírások között találunk csillagászati vonatkozásúakat is. Ezek közül a legismertebb a betlehemi csillag legendája. Milyen égi jelenség lehetett ez? Kik voltak a napkeleti bölcsek, akik hódolni mentek az újszülött Jézusnak? Erről szól ez a karácsonyi hangulatot idéző műsor.

Részletek
215

A Földről a csillagokig

Korosztalyi besorolas: felső tagozat, középiskola, Hossz: 50 perc

A műsor egy kedves történet keretében szól a csillagászati földrajz témaköréről; a Föld és a Hold mozgásáról, a hold- és napfogyatkozásokról, az évszakok és éghajlati övek kialakulásáról. Bemutatja a precesszió jelenségét is, valamint a Planetárium segítségével egy kirándulást teszünk az egyenlítőn és a sarkvidéken is.

Részletek
240

A Nap családja

Korosztalyi besorolas: alsó tagozat, Hossz: 45 perc

A Napocska Halász Judit művésznő hangján szól a gyerekekhez és bemutatja távoli testvéreit a csillagokat, gyermekeit a bolygókat és unokáit a holdakat. Mindezeken túl meteorokat és üstököst is láthatnak a gyermekek, sőt egy látványos holdraszállásban, majd a Földre való visszatérésben is részt vehetnek.

Részletek
217

A világűr meghódítása (3D-s mozifilm)

Korosztalyi besorolas: felső tagozat, középiskola, felnőtt, Hossz: 45 perc

A planetárium legújabb 3D-s mozifilmjében ezúttal a Föld körüli térség meghódítását követhetjük nyomon. Az első kísérleti rakétáktól a mai modern űreszközökig bezáróan mutatjuk be az űrkutatás legfontosabb állomásait. A filmben térhatású animációk repítenek a bolygóközi térbe és testközelből tapasztalhatjuk meg a rakétafellövések iszonyatos erejét!

Részletek
218

Az égbolt csodái

Korosztalyi besorolas: középiskola, felnőtt, Hossz: 50 perc

A városi ember talán soha nem találkozik a zavaró fényektől mentes, csillagokkal ékes égbolt látványával. E lírai hangvételű előadásunkban a szabad szemmel, vagy kisebb távcsővel megfigyelhető színes égi csodákkal ismerkedhet meg a látogató.

Részletek
219

Az élet bolygója: a Föld

Korosztalyi besorolas: alsó tagozat, felső tagozat, Hossz: 55 perc

Sok év után egy űrhajó tér vissza a Földre, melynek fedélzetén olyan gyerekek utaznak, akik még soha nem látták az emberiség igazi otthonát, a Földet. Megérkezve ellátogatnak a Planetáriumba, ahol megismerkednek bolygónkkal, az élet kialakulásával és fejlődésével. A műsor a csillagászati földrajz elemeivel is megismerteti a gyerekeket.

Részletek
221

Az űrkutatás története

Korosztalyi besorolas: felső tagozat, középiskola, felnőtt, Hossz: 65 perc

Korabeli felvételek elevenítik fel az űrkutatás hajnalát, a rakétatechnika fejlődését és a Naprendszer meghódítását. Újra élhetjük az űrkutatás legnagyszerűbb pillanatait: az első műhold fellövését, Gagarin utazását, az első Holdra lépést. Bepillanthatunk a modern űrhajósok mindennapjaiba, a Nemzetközi Űrállomás életébe, valamint látványos animációkkal felvillantjuk az űrkutatás jövőjét, elemezzük a Mars meghódításának lehetőségét.

Részletek
222

Bolygóközi társasutazás

Korosztalyi besorolas: felső tagozat, középiskola, felnőtt, Hossz: 50 perc

Vendégeink a Kárpátia űrhajóval bekalandozzák a Naprendszert, közelről megismerkedhetnek a bolygókkal és holdjaikkal. A látványos, diaképekkel illusztrált műsort sok videófilm-bejátszás teszi érdekesebbé.

Részletek
223

Csillagrapszódia

Korosztalyi besorolas: felső tagozat, középiskola, felnőtt, Hossz: 20 perc

A Planetáriumnak  ez a rövid műsora a  Budapestről látható  csillagos égbolttal ismerteti meg a nézőt. A  Nap lenyugvása után  több ezer  csillag ragyog a fejünk felett. Bemutatásra kerülnek a négy évszak fontosabb csillagképei, a szabad szemmel látható bolygók és  azok felgyorsított mozgásai. Végül hullócsillagokban és egy üstökös feltűnésében is gyönyörködhetünk. A műsor hossza kb. 25 perc.

Részletek
224

Csillagtüzek

Korosztalyi besorolas: középiskola, felnőtt, Hossz: 50 perc

Ez a műsorunk azokhoz szól, akiket a távoli csillagok világa érdekel. Hogyan születnek a csillagok és miként pusztulnak el? Miért forró és fényes a Nap? Hogy robbanhat fel egy csillag? Mik a pulzárok, vagy a fekete lyukak, a csillagvilág szörnyetegei? Ezekre a kérdésekre is választ ad a műsor.

Részletek
225

Csodálatos Univerzum (3D-s mozifilm)

Korosztalyi besorolas: felső tagozat, középiskola, felnőtt, Hossz: 50 perc

Az első, teljes egészében magyar forgatású 3D-s mozifilm! Az animációs technika segítségével a térhatású alkotás lenyűgözően mutatja be a naprendszerbeli bolygók világát, az űrkutatást, a különféle űrszondákat, teleszkópokat és az  űrrepülőgépet. Ezeken kívül még betekintést nyerhetünk az idegen galaxisok világába is.

Részletek
226

Égiekkel játszó földi lelemény

Korosztalyi besorolas: középiskola, felnőtt, Hossz: 50 perc

A különféle népek más és más csillagképeket véltek felfedezni az égbolton. Más-más mesék, mondák hőseivel: állatokkal, mosolyt fakasztó, vagy éppen szívszorongató történetek szereplőivel népesítették be a csillagos eget. Ezeket a meséket - köztük sok magyar vonatkozású - szedtük csokorba e lírai hangvételű műsorban.

Részletek
227

Fénysugár az Andromédáról

Korosztalyi besorolas: felső tagozat, középiskola, felnőtt, Hossz: 45 perc

Az általános érdeklődésre számot tartó műsor alapgondolata, hogy egy 2,4 millió évvel ezelőtt, az Androméda galaxisból elindult fénysugár útját követi végig. Indulásakor még előemberek éltek a Földön, mire megérkezik, kifejlődik az emberi civilizáció és tudományos ismeretek birtokában megfejti a távoli világból érkező fénysugár titkát.

Részletek
228

Földönkívüliek

Korosztalyi besorolas: középiskola, felnőtt, Hossz: 50 perc

Más csillagok környezetében, más bolygókon is kifejlődhet az élet és lehet, hogy idegen civilizációk űrhajósai meglátogatták a Földet. Az élet kozmikus elterjedtségéről, csillagászat feltételeiről szól ez a műsor, választ keresve az UFO megfigyelések természetére. Érdekes videófelvételekkel és diaképekkel szemléltetve.

Részletek
229

Hubble Univerzum

Korosztalyi besorolas: középiskola, felnőtt, Hossz: 40 perc

A Hubble űrteleszkóp a Föld zavaró légkörén túl, a világűrben végzi a megfigyeléseket. A műsor az általa készített legszebb felvételekből ad válogatást. Lenyűgöző képeket láthatunk a a bolygóról, csillagközi gázfelhőkről és távoli galaxisokról. Felfedezéseinek köszönhetően kozmikus határaink kitárulnak.

Részletek
339

Idővándor

Korosztalyi besorolas: felső tagozat, középiskola, felnőtt, Hossz: 50 perc

Főhőseink egy időgép segítségével távoli tájakra utaznak el, hogy részesei lehessenek különböző földrajzi és csillagászati felfedezéseknek. Az izgalmas kalandok során megtudhatjuk, hogyan mérték meg a föld kerületét, hogy Kolumbusz Kristófnak hogyan jött kapóra egy fogyatkozás, valamint a déli égbolt csillagképeiben is gyönyörködhetünk. Néha az időgép nem várt helyekre is eljuttatja főhőseinket, így a Világegyetem kialakulásnak és fejlődésének is szemtanúi lehetünk.

Részletek
230

Leszállás a Marsra

Korosztalyi besorolas: felső tagozat, középiskola, Hossz: 50 perc

A Hold-bázisról indított űrhajó a Mars felé tart. A hosszú út alatt a kapitány és ifjú utasa beszélgetnek a Naprendszer bolygóiról – kiváltképp a Marsról – az üstökösökről, a kisbolygókról és a távoli csillagok világáról. Végül leszállnak a Vörös Bolygóra és egy kis kirándulást tesznek a Mars-bázisig. 

Részletek
340

Light years from Andromeda

Korosztalyi besorolas: alsó tagozat, felső tagozat, középiskola, felnőtt, Hossz: 40 perc

Light Years from Andromeda is a show about cosmic distances, light speed, history, and evolution presented as a journey between two galaxies that spans light years. In modern times, scientific study of space helps the planet’s current inhabitants to understand the properties of light and the ways that understanding shapes our further knowledge of the Universe.

Részletek
231

Süni és a csillagok

Korosztalyi besorolas: ovodás, alsó tagozat, Hossz: 40 perc

Süni, aki az erdei tisztáson szokott gyönyörködni a csillagos égboltban, barátjával az Egérkével világkörüli útra megy egy lufi és egy uzsonnáskosár segítségével. A műsor sokkal több egy kedves mesénél. A gyerekeket bevezeti az alapvető földrajzi és csillagászati fogalmakba. Megismerteti őket az égitestekkel, a napszakok és évszakok váltakozásával.

Részletek
232

The Hubble Universe (angol nyelvű műsor)

Korosztalyi besorolas: középiskola, felnőtt, Hossz: 35 perc

The Hubble Space Telescope orbits high over the Earth, well above the thick blanket of air that complicates viewing of light for ground-based observatories. The show makes a selection about the most beautiful pictures HST has made. These stunning pics shows planets, intelstellar gas clouds and distant galaxies. Hubble has extended our vision – from the worlds os our solar system, to the limits of the observable universe. The Space Telescope’s fundamental insights into the beautiful, sometimes violent, and constantly changing universe have forever expanded our perceptions of the cosmos.

Részletek
233

Utazzunk a Marsra!

Korosztalyi besorolas: alsó tagozat, Hossz: 50 perc

Hogyan lehet elhagyni a Földet, és eljutni más égitestekre? Mik az űrhajózás alapjai? Hogyan működik a rakéta? Milyen a súlytalanság? Ezekre és sok más kérdésre kapunk választ e játékos műsorban, amelynek keretében egy űrutazáson is részt vehetünk. Leszállunk egy Hold-bázisra, majd elindulunk a Mars felé.

Részletek
234

Űrkalandozások

Korosztalyi besorolas: felső tagozat, középiskola, felnőtt, Hossz: 55 perc

Főhősünk egy varázslatos kalandozásba keveredik egy kedves kis idegen lény társaságában. Utazásuk során a tér-idő járatok segítségével az Univerzum különböző vidékein tűnnek fel. A véletlen furcsa játékának köszönhetően nem csak térben, de néha időben is távoli tájakra keverednek bátor és kíváncsi hőseink.

Részletek
304

Üstököslátogatóban

Korosztalyi besorolas: felső tagozat, középiskola, felnőtt, Hossz: 45 perc

2004 márciusában indították útjára a Rosetta űrszondát, hogy hosszú és bonyolult útja végén idén elérje a Csurjumov-Geraszimenko üstököst, és novemberben egy leszállóegységet küldjön a magjára. De mik is ezek az égi vándorok? Honnan jönnek? Miből vannak? Nem veszélyesek? És hol tart éppen a Rosetta küldetés? Ezekre a kérdésekre keres választ a műsor.

Részletek
335

Világegyetem (3D-s mozifilm)

Korosztalyi besorolas: felső tagozat, középiskola, felnőtt, Hossz: 55 perc

A Planetárium legújabb 3D filmjében még látványosabb felvételek segítségével utazzuk körbe az Univerzum térségeit. Bolyongunk a Naprendszerben, távoli, soha nem látott világok tárulnak fel előttünk a térhatású animációkban. Végig követhetjük a csillagok életét, születésüktől egészen a gigantikus robbanással bekövetkező halálukig.

Részletek
279

Világvége

Korosztalyi besorolas: középiskola, felnőtt, Hossz: 50 perc

Kell-e tartanunk katasztrofális eseményektől, amikor a bolygók együtt állnak? Milyen veszélyt jelent egy meteor becsapódása? Mi történne, ha egy csillag felrobbanna a közelünkben? Mi lesz velünk, ha egyszer elfogy a Nap tüzelőanyaga? Ezekre a kérdésekre próbál választ adni ez a látványokban gazdag műsor.

Részletek
235

Wonders of the sky (angol nyelvű műsor)

Korosztalyi besorolas: középiskola, felnőtt, Hossz: 50 perc

The city people may never encounter the view of the annoying light-free, star-jeweled sky. In this lyrical show the visitors can learn about colorful celestial object that avaiable to the naked eye, binoculars or small telescopes.

Részletek