Műsoraink

2016. november 22.
231

Süni és a csillagok

Időpont: 09:30 Korosztály: ovodás, alsó tagozat, Hossz: 40 perc

Süni, aki az erdei tisztáson szokott gyönyörködni a csillagos égboltban, barátjával az Egérkével világkörüli útra megy egy lufi és egy uzsonnáskosár segítségével. A műsor sokkal több egy kedves mesénél. A gyerekeket bevezeti az alapvető földrajzi és csillagászati fogalmakba. Megismerteti őket az égitestekkel, a napszakok és évszakok váltakozásával.

Részletek Szabad helyek száma: 202
215

A Földről a csillagokig

Időpont: 11:00 Korosztály: felső tagozat, középiskola, Hossz: 50 perc

A műsor egy kedves történet keretében szól a csillagászati földrajz témaköréről; a Föld és a Hold mozgásáról, a hold- és napfogyatkozásokról, az évszakok és éghajlati övek kialakulásáról. Bemutatja a precesszió jelenségét is, valamint a Planetárium segítségével egy kirándulást teszünk az egyenlítőn és a sarkvidéken is.

Részletek Szabad helyek száma: 350
383

Műsorváltozás

Idővándor (A Magyar Tudomány Ünnepe)

Időpont: 14:00 Korosztály: felső tagozat, középiskola, felnőtt, Hossz: 50 perc

Főhőseink egy időgép segítségével távoli tájakra utaznak el, hogy részesei lehessenek különböző földrajzi és csillagászati felfedezéseknek. Az izgalmas kalandok során megtudhatjuk, hogyan mérték meg a föld kerületét, hogy Kolumbusz Kristófnak hogyan jött kapóra egy fogyatkozás, valamint a déli égbolt csillagképeiben is gyönyörködhetünk. Néha az időgép nem várt helyekre is eljuttatja főhőseinket, így a Világegyetem kialakulásnak és fejlődésének is szemtanúi lehetünk.

Részletek Szabad helyek száma: 70
385

Műsorváltozás

A kozmosz szövedéke (A Magyar Tudomány Ünnepe)

Időpont: 15:30 Korosztály: középiskola, felnőtt, Hossz: 70 perc

A Világegyetem keletkezésére általánosan elfogadott elmélet, a kozmológia standard modellje szerint a Világegyetem egy nagyon sűrű és forró állapotból indult, azóta folyamatosan tágul. A kezdeti folyamatot nevezzük Ősrobbanásnak. E modell számos megfigyelési tényt magyaráz, köztük a Világegyetemben előforduló elemek gyakoriság eloszlását, a kozmikus háttérsugárzást és a kozmosz tágulását. A kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás tanulmányozása az Univerzum legkorábbi állapotaiba enged betekintést. Rávilágít arra is, hogy a galaxisok kialakulásához a nagyon korai időszak kvantumfluktuáció teremtették meg a lehetőséget, esélyt adva így az élet megjelenésének is. Lőrincz Henrik előadása

Részletek Szabad helyek száma: 293
384

Műsorváltozás

Az égbolt csodái (A Magyar Tudomány Ünnepe)

Időpont: 17:30 Korosztály: középiskola, felnőtt, Hossz: 50 perc

A városi ember talán soha nem találkozik a zavaró fényektől mentes, csillagokkal ékes égbolt látványával. E lírai hangvételű előadásunkban a szabad szemmel, vagy kisebb távcsővel megfigyelhető színes égi csodákkal ismerkedhet meg a látogató.

Teltház Részletek
Heti műsor >>