A magyar Tudomány Ünnepe 2013

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozatához kapcsolódva csillagászati programokkal várjuk az érdeklődőket  a Budapesti Planetáriumba nov. 22-én (pénteken).

1885 november 3-án gr. Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét felajánlotta a Magyar Tudós Társaság megalapítására, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását. Az évfordulót az Országgyűlés a 2003. évi XCIII. törvénnyel a magyar tudomány ünnepévé nyilvánította. Az MTA a hónap folyamán országszerte nyilvános előadásokkal tiszteleg Széchenyi emlékének olymódon, hogy tudósaink bemutatják mire jutottak az évzsázasos örökséggel, hol tart ma a magyar tudomány.

Ehhez a rendezvénysorozathoz kapcsolódik a TIT Budapesti Planetárium is, november 22-én délután.
Két planetáriumi műsort és két kutató előadását tekinthetik meg az érdeklődők. Két-két program témájában kötődik egymáshoz, érdemes lehet ezeket "párosával" megtekinteni.

14:00 órától
Az évszázad üstököse!? - planetáriumi műsor

Bő egy évvel ezelőtt az ISON üstököst az évszázad üstökösének kiáltották ki sokan, noha semmi biztosíték nem volt rá, hogy egyáltalán látszani fog szabad szemmel is. Azóta kiderült, megpillantható, de fényessége egyelőre elmarad a várttól.
De mik is valójában ezek az égi vándorok? Honnan jönnek, miből vannak? Kell-e félni tőlük? Erről szól az elődás.

14:45 -től

Apró égitestek a Naprendszerben
előadó: Sárneczky Krisztián

Előadónk kisbolygók és üstökösök kutatója, szános aszteroida felgedezője. Előadásában a Naprendszer apró testjeinek bemutatásán túl beszámol a hazai kutatások eddigi eredményeiről és személyes élményeiről, tapasztalatairól is.

16:00 órától
Csillagtüzek - planetáriumi műsor

A csillagok működésébe nyerhetünk bepillantást a műsor segítségével: Hogyan születnek, milyen módon termelik az energiát hosszabb-rövidebb "életük" során, és mivé válhak, ha kifogy a működésükhöz szolgáló nukleáris üzemanyag?

17:00 órától
Miről mesél a színkép?
előadó: Szabó Gyula

A csillagok parányi fénypontok az északai égbolton, a csillagászok mégis órákat tudnának mesélni egy-egy ilyen objektumról. De vajon honnan ismerik ijen jól ezeket az égitesteket? A legtöbb információ a csillagok színképéből nyerhető. Az évszázados múltra visszatekintő hazai asztrofizikai kutatások a közelmúltban új lendületet vettek, amit korszerű detektorok beszerzése is segít. Miről árulkodik hát a színkép, és mi újat ígérnek az itthoni vizsgálatok?
Előadónk a szombathelyi Gothard Asztrofizikai Obszervatórium frissen kinevezett igazgatója.


Rendezvényeinkre a belépés ingyenes, de a férőhelyek száma korlátozott.
Honlapunkon jelentkezők számára előre tudunk helyet biztosítani.